Snel afvallen, ’s ochtends een glas warme citroen drinken, maaltijden overslaan… Diëten gaan vaak gepaard met hardnekkige opvattingen. Toch kunnen deze gangbare opvattingen, die momenteel veelvuldig worden gedeeld op sociale media, contraproductief zijn…
De waarheid over misvattingen rond diëten
Tussen de tips die u op internet vindt en de goedbedoelde maar soms verkeerde adviezen is het moeilijk om nog wijs te worden uit alle informatie over diëten. Fanny heeft besloten om Carlo en Jessica de lastige vragen te stellen: moet je echt pasta schrappen om af te vallen? Helpt het overslaan van het ontbijt om af te slanken? Zijn ‘light’-producten per definitie beter voor de gezondheid?
Om duidelijkheid te scheppen, geeft Stéphanie, diëtiste-voedingsdeskundige bij Dietconsult, duidelijke, heldere en nauwkeurige antwoorden. Bij haar geen wondermiddelen of extreme beperkingen, maar eenvoudige uitleg om vooroordelen te ontkrachten en een evenwichtige, duurzame voeding aan te nemen… zonder schuldgevoel.
Waar of niet waar?
Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Niet waar.
Het ontbijt is niet de enige belangrijke maaltijd, dat zijn ze allemaal. Waarom stellen we ons vragen over het ontbijt? Misschien omdat we het een beetje verwaarlozen in vergelijking met de andere maaltijden, we hebben de neiging om het over te slaan, terwijl het toch 25% van de dagelijkse energie levert. Sommige mensen hebben ’s ochtends echter geen honger. Je kunt het dan uitstellen, maar in geen geval overslaan.
Langzaam eten helpt afvallen? Waar.
Langzaam eten draagt bij aan gewichtsverlies in die zin dat we beter in contact staan met onze eetgevoelens en we ons beter kunnen aanpassen aan de hoeveelheden. Met andere woorden, we eten alleen wat we nodig hebben.
Moet je ’s ochtends liever witbrood of bruinbrood eten? Bruinbrood.
Grijs brood is rijker aan essentiële voedingsstoffen, dus aan vezels, vitamines, mineralen, magnesium, ijzer, zink… Met grijs brood voelen we ons langer verzadigd.
Word je dik van eten voor de tv? Ja en nee.
Je zou denken van wel… Maar als je dat af en toe doet, heeft dat niet veel gevolgen. Als u het echter systematisch doet, is het niet goed voor uw lichaam.
Komt u na een dieet altijd weer aan? Ja.
Dat blijkt uit onderzoek. Meer dan 90% van de mensen die een dieet beginnen, komt binnen 2 tot 5 jaar weer aan, zelfs als het in deze gevallen om mensen gaat die een streng dieet volgen.
Is het goed voor de gezondheid om de dag te beginnen met een glas warm citroenwater? Nee.
’s Ochtends een beetje citroenwater drinken kan geen kwaad, maar het is niet verplicht.
Als ik slaap, val ik gemakkelijker af? Ja.
We hebben het over 7 tot 8 uur slaap, wat echt helpt om de stofwisseling normaal te laten functioneren.
Word je slanker van veel water drinken? Nee.
Er is geen direct verband tussen water drinken en afvallen, maar veel water drinken zorgt voor een goede stofwisseling en zorgt ervoor dat we beter in balans zijn met ons eetpatroon.
Word je dik van ’s avonds pasta eten? Nee.
Dat hangt af van hoe je maaltijd is samengesteld en of deze evenwichtig is.
Is glutenvrij voedsel gezonder? Nee.
Glutenvrij voedsel is niet gezonder, maar wel beter verteerbaar voor mensen die gevoelig zijn voor gluten.
Gezien de enorme hoeveelheid informatie die er over diëten en voeding circuleert, is het essentieel om onderscheid te maken tussen populaire overtuigingen en wetenschappelijk bewezen feiten. Zoals diëtiste-voedingsdeskundige Stéphanie uitlegt, bestaat er geen wondermiddel of universele regel: een evenwichtige voeding, aangepast aan uw behoeften en zonder extremen, blijft de beste aanpak. Bewust eten, zonder schuldgevoel, luisterend naar uw lichaam en uw gevoelens, helpt u niet alleen om uw gewicht beter onder controle te houden, maar vooral ook om uw gezondheid op lange termijn te behouden. Uiteindelijk is het beter om niet blindelings trends te volgen, maar je te laten informeren door professionals en duurzame gewoontes aan te nemen, ver weg van voedingsmythes.
Wilt u contact met ons opnemen?
Heeft u een vraag? Bent u iets onduidelijk? Wilt u een oplichter aan de kaak stellen? Of u nu slachtoffer bent of gewoon getuige, schrijf ons op sospigeons@rtbf.be of neem contact met ons op via het onderstaande formulier.