De Italiaanse semifreddo is in slechts vijf minuten klaar en hoeft slechts een paar uur in de vriezer te staan om een ijsachtige textuur te krijgen.
Met de stijgende temperaturen en de komst van de hitte vraagt het lichaam om frisse gerechten, maar ook om lichte desserts. Fruit is altijd een optie die op tafel staat in alle huishoudens in Spanje. In de zomermaanden zijn watermeloenen, meloenen, aardbeien en perziken erg populair. Maar het is ook lekker om eens andere, iets meer uitgebreide desserts te proberen.
De meeste mensen geven echter de voorkeur aan gerechten waarvoor geen oven nodig is. Koude taarten, zelfgemaakt ijs en de legendarische citroensorbet zijn perfecte opties om een maaltijd af te sluiten zonder een zwaar gevoel te hebben. In de Italiaanse patisserie vinden we de oplossing. Niet alleen vanwege de typische tiramisu, die een streling voor het gehemelte is, of de panna cotta, maar ook omdat er andere recepten zijn die perfect zijn voor de zomer.
Een daarvan is de semifreddo, een klassiek Italiaans ijsdessert dat het midden houdt tussen ijs en mousse. Het wordt gekenmerkt door een romige, luchtige textuur die zachter is dan traditioneel ijs, omdat het niet volledig bevriest.
Recept voor citroen semifreddo
INGREDIËNTEN (voor 4 personen):
- 350 ml slagroom.
- 197 g mascarpone.
- 150 g gecondenseerde melk.
- 2 citroenen.
- 75 g poedersuiker.
INGREDIËNTEN (voor de glazuur):
- 2 eieren.
- 60 g poedersuiker.
- 1 citroen.
- 40 g boter.
Om dit heerlijke Italiaanse dessert te bereiden, moet u eerst de mascarpone met de gecondenseerde melk kloppen tot een homogene crème ontstaat. Voeg vervolgens de citroenschil en het citroensap toe en meng alles goed door elkaar. Voeg daarna de poedersuiker toe en roer opnieuw.
Daarna klop je de slagroom met een elektrische mixer en meng je deze met het eerdere mengsel. Dit moet je langzaam doen met een siliconen spatel en met omhullende bewegingen.
Bekleed een bakvorm met vershoudfolie en zorg ervoor dat er niet te veel kreukels ontstaan. Giet de crème in de bakvorm. Zet de bakvorm in de vriezer en laat deze minstens 3 uur staan.
Terwijl het afkoelt, maak je de citroenglazuur. Smelt de boter in een pan samen met de poedersuiker en roer tot een pasteus mengsel. Voeg het citroensap toe en roer opnieuw. Klop in een kom de eidooiers en voeg het citroenmengsel toe terwijl je blijft roeren, zodat alles goed gemengd wordt.