Tomatensaus: het ingrediënt dat je nooit mag vergeten om de zuurheid te verminderen (en dat is niet suiker)

Als u uw tomatensaus te zuur vindt, kunt u deze met dit ingrediënt verzachten. Nee, het is geen suiker! Ontdek wat het wel is.

Wanneer u zelf tomatensaus maakt, gebeurt het vaak dat deze te zuur is. Deze zuurheid komt voornamelijk van de natuurlijke zuren in tomaten, zoals citroenzuur en appelzuur. Deze zuren zijn sterker aanwezig in onrijpe of ingeblikte tomaten.

Daardoor kan ook tomatensaus uit een potje te zuur zijn. Veel mensen vinden hun tomatensaus te zuur en voegen suiker toe om deze te verzachten.

Als u de etiketten van industriële tomatensauzen bekijkt, ziet u dat ze om deze reden meestal ook suiker bevatten. Het is niet per se een goed idee om overal suiker aan toe te voegen. Gelukkig is er een alternatief voor suiker om de bitterheid van uw tomatensaus tegen te gaan.

Een bekende truc van Italianen

Italianen zijn specialisten in tomatensaus, ze zijn er immers grote consumenten van. Ze weten dat als je de zuurheid van je tomatensaus echt wilt corrigeren zonder de smaak te veranderen, je zuiveringszout moet gebruiken.

Zuiveringszout is namelijk een alkalische base. Het reageert met de zuren in de saus en neutraliseert deze. Als je een beetje zuiveringszout toevoegt, zie je een beetje schuim ontstaan.

Dat betekent dat de zuurheid wordt geneutraliseerd. Met deze methode blijft de smaak van de tomaat intact en wordt de saus veel milder, zonder dat deze zoet wordt. Bicarbonaat heeft geen invloed op de smaak van uw saus, mits u het goed mengt.

Hoeveel van dit ingrediënt moet u toevoegen?

U heeft niet veel bicarbonaat nodig, een halve theelepel is voldoende voor 500 ml saus. Voeg het aan het einde van de bereiding toe, wanneer de saus al goed heeft gestoofd en net nadat u heeft geproefd.

Als de saus u nog te zuur lijkt, strooi dan een snufje bicarbonaat direct in de pan, roer onmiddellijk en laat nog 2 tot 3 minuten koken.

Proef opnieuw. Voeg gerust basilicum en andere kruiden toe om uw saus op smaak te brengen. U kunt de saus vervolgens serveren met uw favoriete pasta of zelfs invriezen zodra hij is afgekoeld. Bewaar hem in een isotherm bakje. U hoeft hem dan alleen nog maar op te warmen om er later van te genieten.