De knol die je moet eten om je geheugen te versterken en die maar weinig mensen kennen

Het gaat om een weinig bekende knol die energie geeft, hart- en vaatziekten voorkomt en de darmtransit bevordert.

Knolgewassen hebben veel gemeen, zoals dat ze een rijke bron van koolhydraten zijn en onder andere uit Amerika of Afrika komen. In Spanje zijn bijvoorbeeld de boniato en de aardappel twee van de bekendste knolgewassen. Maar er zijn ook andere knolgewassen die misschien niet zo bekend zijn en veel eigenschappen hebben die ze tot superfoods maken. Een daarvan is de yam.

Deze knol, die lijkt op yucca, bevat veel koolhydraten, voornamelijk zetmeel, dat meer dan 70% van de samenstelling uitmaakt. De yam komt uit Zuid-Amerika, Afrika, de Antillen en de eilanden in de Stille Oceaan.

De schil van de yam is ruwer en harder dan die van de aardappel of cassave, waardoor hij moeilijker te schillen is. Bovendien heeft hij een lage glycemische index dankzij de aanwezigheid van complexe koolhydraten en voedingsvezels. Maar waarom is het goed om yam te eten?

Eigenschappen van yam

Het eten van yam heeft veel voordelen. Van het voorkomen van hartziekten tot het bevorderen van de darmtransit. Bovendien wordt yam, omdat het een concentraat van koolhydraten is, geclassificeerd als een energierijk en 100% gezond voedingsmiddel. Het is dus een goede keuze voor sporters, omdat het ook veel vezels en plantaardige eiwitten bevat.

Maar waar het vooral bekend om staat, is de stof diosgenine, een stof die de groei van neuronen en het geheugen versterkt, evenals het leervermogen.

Hoe bereid je yams?

Het wordt op dezelfde manier gegeten als andere knolgewassen, zoals aardappelen. Meestal wordt het gekookt, gebakken of gegrild gegeten. Sommigen bakken het zelfs als ‘chips’ om tussendoor te eten.

Voedingswaarde van yam

  • Calorieën: 118 kilocalorieën.
  • Vetten: 0,2 gram.
  • Koolhydraten: 28 gram.
  • Eiwitten: 1,5 gram.
  • Kalium: 816 milligram.
  • Calcium: 17 milligram.
  • IJzer: 0,5 milligram.
  • Magnesium: 21 milligram.