Bij warm weer is het moeilijk om te eten. Maar dit recept voor met basilicum gevulde tomaten is perfect voor een zomerse maaltijd die licht, smakelijk en fris is.
Wat eet u als de temperaturen snel stijgen? Momenteel wordt het leven van de Fransen bepaald door de hittegolf. Om u te verwennen, stellen we u voor om heerlijke seizoenstomaten te verwerken in een heerlijk gerecht. Als afwisseling op de bekende salade met deze variëteit hebben we een recept ontwikkeld voor tomaten gevuld met basilicum die ultra lekker zijn.
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 tomaten
- Peterselie
- 2 eetlepels bloem
- Peper
- Zout
- 800 g varkensvlees of een mengeling van varkens- en rundvlees of varkens- en kalfsvlees
- 1 teentje knoflook
- 2 eieren
- Olijfolie
Voor de saus (optioneel):
- Tomaten (of een blik tomatenblokjes ± 350 g)
- Peper
- Zout
- Tomatenpuree
- 1 bosje verse basilicum (of diepvriesbasilicum)
- 20 cl magere room
Zo maakt u deze gevulde tomaten met basilicum
- Snijd eerst voorzichtig een kapje van elke tomaat. Hol de tomaten met een lepel uit, zonder de schil te doorboren. Bewaar het vruchtvlees voor later. Bestrooi de binnenkant van de tomaten lichtjes met zout en leg ze op een bord of keukenpapier om ze ongeveer een kwartier te laten uitlekken.
- Maak ondertussen de vulling. Breek de eieren in een kom en klop ze tot een omelet. Voeg vervolgens de fijngehakte peterselie, een snufje zout en een beetje peper toe. Voeg het gehakt en de geperste of fijngeraspte knoflook toe.
- Bestrooi het mengsel met een beetje bloem en giet er een eetlepel olijfolie overheen. Meng alles tot een homogene pasta die niet meer aan de kom kleeft.
- Vul de tomaten royaal met deze vulling en plaats de dekseltjes er weer op.
- Leg ze in een ovenschaal, besprenkel ze met een scheutje olijfolie en bak ze ongeveer 40 minuten in de oven op 200 °C (thermostaat 6/7).
- Bereid tijdens het bakken de saus. Doe het vruchtvlees van de tomaten in een pan en laat het minstens 20 minuten op een zacht vuur sudderen. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
- Zeef vervolgens het mengsel om een gladde coulis te verkrijgen.
- Voeg aan deze coulis enkele fijngehakte basilicumblaadjes, een eetlepel crème fraîche, zout en peper toe. Proef en breng op smaak indien nodig.
- Voeg vlak voor het serveren eventueel wat tomatenpuree toe om de smaak te versterken, evenals enkele extra blaadjes verse basilicum.
- Serveer de gevulde tomaten warm, met rijst of pasta en overgiet ze met de basilicumsaus.