Het aanpassen van de textuur van voedsel, het wijzigen van de maaltijdtijden of het introduceren van sociale prikkels in de omgeving kan helpen om het verlies van eetlust te reguleren waar veel ouderen tijdens de zomermaanden last van hebben als gevolg van de hitte, uitdroging en veranderingen in de dagelijkse routine, aldus Miryam Piqueras, directeur Klinisch Beleid bij Sanitas Mayores.
Diepgaand
Volgens Piqueras kan verminderde eetlust, ook wel hyporexia genoemd, leiden tot onvoldoende inname van voedingsstoffen, met een risico op ondervoeding, verlies van spiermassa of verzwakking van het immuunsysteem. “Bij een verlies van interesse in eten is het essentieel om een individuele beoordeling te maken”, benadrukt ze.
Toch zijn er ook kleine maatregelen die in dit verband kunnen helpen. In plaats van warme en zware maaltijden, die in deze tijd van het jaar vaak minder smakelijk zijn, benadrukken deskundigen het belang van verse, lichte en gemakkelijk te eten gerechten om de eetlust te stimuleren en het lichaam niet te belasten.
Voedingsdeskundige María Aguirre van Blua de Sanitas heeft specifiek aangegeven dat de voorkeur moet worden gegeven aan voedingsmiddelen die hydratatie bieden en essentiële micronutriënten bevatten. Ze wijst erop dat er speciale aandacht moet worden besteed aan mineralen zoals kalium en calcium, en aan vitamines zoals vitamine D, omdat het gehalte daarvan kan dalen als de eetlust meerdere dagen achter elkaar afneemt.
Meer details
Om te helpen bij het samenstellen van aantrekkelijke menu’s voor ouderen hebben experts van Sanitas een aantal suggesties gedaan die bijzonder geschikt zijn voor de zomermaanden. Een daarvan is koude courgettecrème met verse kaas, die hydratatie, vezels en vitamines biedt met een zachte textuur, evenals eiwitten en calcium uit de kaas.
Ze hebben ook andere opties voorgesteld, zoals linzensalade met groenten en tonijn, die peulvruchten, rijk aan ijzer en plantaardige eiwitten, combineert met seizoensgroenten die zorgen voor frisheid, vezels en antioxidanten, en tonijn die omega 3-vetzuren levert. Ook gestoomde heek met gekookte aardappelen en extra vierge olijfolie kan een licht, licht verteerbaar en zeer voedzaam gerecht zijn.
Om rekening mee te houden
Als dessert, ontbijt, tussendoortje of snack hebben ze gekozen voor een fruitsalade met seizoensproducten, zoals watermeloen, meloen, perzik of kiwi, een verfrissende, hydraterende en vitaminerijke optie die een verscheidenheid aan smaken biedt en een hoog watergehalte heeft, wat essentieel is om uitdroging te voorkomen.
Tot slot hebben de specialisten ervoor gepleit om ouderen nauwlettend in de gaten te houden en te observeren of er bepaalde alarmsignalen zijn die aanleiding geven tot het raadplegen van een gezondheidsprofessional. In dit verband hebben zij erop gewezen dat signalen zoals minder dan de helft van de normale hoeveelheid eten gedurende meer dan drie dagen of tekenen van zwakte, verwardheid of apathie in aanmerking moeten worden genomen.