Houdt u van koffie in alle vormen, of het nu romig is in een cappuccino of intens in een ristretto? Maar als het kwik stijgt, is het moeilijk om een hete drank te weerstaan. Waarom probeert u eens frappé koffie? Ultra verfrissend, heerlijk cafeïnehoudend, het voldoet aan alle eisen voor een ijskoud genot. Hier is het recept dat u zonder aarzelen moet proberen!
Of het nu in bonen, capsules of oplosbare vorm is, koffie is een waar genot in de ochtend of na een goede maaltijd. Naast zijn vele voordelen, is hij op verschillende manieren te bereiden, zoals in dranken met espresso, affogato, latte, macchiato, maar ook in desserts. Ja, hij past in allerlei heerlijke en nostalgische recepten, zoals tiramisu, mokka, semifreddo, of op een verfrissende manier, als café frappé. Deze Griekse specialiteit is lekker, fris en gemakkelijk te maken en zal uw zomer goed beginnen!
Maar wat is café frappé eigenlijk?
Café frappé is een onmisbare variant op ijskoffie en is een koud drankje dat wordt gemaakt door koffie, suiker of siroop, ijsblokjes en soms melk te mengen. Voor de koffie zelf raden we u aan om arabica te kiezen in plaats van robusta, in oplosbare vorm om tijd te winnen. Maar als u een koffiezetapparaat heeft, kunt u natuurlijk ook koffiebonen gebruiken voor een rijker aroma. Het recept is heel eenvoudig: u heeft alleen een melkopschuimer of een shaker nodig om de perfecte consistentie van frappé te verkrijgen. De naam is trouwens te danken aan de bereidingswijze: de term “frappé” (synoniem van ‘geschud’) verwijst naar de traditionele methode die wordt gebruikt om deze drank te bereiden. Door alle ingrediënten krachtig te schudden, ontstaat een schuimige en romige textuur.
Waarom heet het “café frappé grec”?
Hoewel de uitdrukking ‘café frappé’ Frans klinkt, is het in werkelijkheid een Griekse drank! Het verhaal gaat dat de uitvinder niemand minder was dan een medewerker van Nestlé die in 1957 naar Griekenland kwam voor de Internationale Tentoonstelling van Thessaloniki om een instant chocoladedrank met melk te presenteren, die in een shaker werd geschud. Toen deze medewerker een instantkoffie wilde zetten, had hij geen warm water, dus gebruikte hij zijn shaker om de koffie met koud water te mengen. Ook vandaag de dag is café frappé nog steeds een zeer populaire drank in Griekenland en Cyprus, maar ook in de rest van de wereld. In de Verenigde Staten en andere Angelsaksische landen wordt het zelfs beschouwd als een echt culinair icoon.
Frappé koffie: hoe maak je het gemakkelijk?
Ingrediënten (voor 1 groot glas):
- 2 tot 3 theelepels oploskoffie;
- ½ theelepel suiker (of meer naar smaak);
- 380 ml water of melk (of een mengsel van beide);
- ijsblokjes.
Bereiding:
- Giet de oploskoffie en de suiker in een groot glas.
- Voeg een scheutje water toe.
- Mix met uw melkopschuimer tot u een vrij compact schuim krijgt.
- Voeg het water en vervolgens de ijsblokjes toe.
- Roer even door en drink met een rietje (herbruikbaar natuurlijk!).