Deze bereiding van geroosterde aardappelen neemt slechts 10 minuten in beslag. U hebt geen oven of fornuis nodig.
Aardappelen behoren tot de handigste voedingsmiddelen in de keuken. Ze zijn niet alleen veelzijdig, maar ook goedkoop. De meeste huishoudens hebben ze dan ook altijd in voorraad.
Ze zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen in verschillende recepten worden gebruikt. Je hoeft geen topkok te zijn om ze goed te bereiden. Maar wist je dat je aardappelen uit de oven kunt eten zonder een oven te gebruiken? Hier is de techniek.
Een veelzijdig ingrediënt
Als kinderen proefden we onze eerste aardappelgerechten in de vorm van puree. Daarna raakten we verslingerd aan de gefrituurde variant. We zijn er dol op!
Toen we ouder werden, veranderde die gewoonte niet. Een zak aardappelen belandt vaak in ons winkelwagentje, meerdere keren per maand, om voorraad in te slaan. Er moeten echt aardappelen in de kast staan. Net als patates redt deze groente ons vaak als we geen inspiratie hebben (of wel) voor het avondeten.
Als puree, in een omelet, met room of in een salade, ze past in al uw favoriete recepten. Hoewel aardappelen gemakkelijk in een maaltijd te verwerken zijn, zijn er natuurlijk altijd gerechten die zelfs de meest enthousiaste koks doen twijfelen. Bijvoorbeeld geroosterde aardappelen.
Een beproefde techniek
Gebakken aardappelen bereiden is een hele uitdaging als u geen keukenprins bent. De oven vereist namelijk geduld, en gebakken aardappelen moeten op de juiste temperatuur worden bereid. Het kan zelfs gebeuren dat de schil verbrand is, maar de binnenkant nog rauw.
Om dit te voorkomen, is er een nog weinig bekende truc die echter goed werkt. Hiermee krijgt u geroosterde aardappelen met een zachte binnenkant en een knapperig korstje. Hiervoor heeft u geen oven of airfryer nodig. Waar roostert u ze dan? In uw magnetron!
De geheimen van een ovenaardappel zonder oven
Chef-koks zoals Roice Bethel hebben deze techniek, die furore maakt op sociale media, al getest. U kunt de methode met één aardappel uitproberen. Hiervoor heeft u plasticfolie en uw magnetron nodig.
Was eerst de aardappel en droog hem af. Prik vervolgens met een vork meerdere gaatjes in de aardappel. Zo kan de stoom tijdens het koken in de magnetron ontsnappen.
Wikkel de aardappel nu in de plasticfolie. Wikkel de folie minstens drie keer om de aardappel heen, zodat deze goed afgesloten is. De folie zorgt ervoor dat de stoom en warmte worden verdeeld, waardoor de binnenkant van de aardappel zacht wordt zonder dat de schil te droog wordt.
Leg de ingepakte aardappel vervolgens op een bord en zet hem in de magnetron. Laat hem 5 minuten staan. Draai hem om en laat hem nog eens 5 minuten garen.
De gaartijd is echter afhankelijk van de grootte van de knol. Voor een middelgrote aardappel is 10 minuten voldoende. Voor een grotere aardappel moet u de gaartijd met één à twee minuten verlengen.
Om er zeker van te zijn dat de aardappel gaar is, prik je er met een scherp mes in. Als het mes er gemakkelijk in gaat, is je aardappel gaar. Als dat nog niet het geval is, laat je hem nog een minuutje langer garen. Haal hem uit de magnetron als hij de gewenste textuur heeft.