Een cardioloog waarschuwt voor een veelgemaakte fout: het weggooien van het meest interessante deel van het ei op het gebied van voeding.
Eieren zijn rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen en vormen daarmee een complete en goedkope voedingsbron. Toch blijven sommige mensen de dooier weggooien, in de overtuiging dat ze daarmee iets goeds doen. Een vergissing, volgens cardioloog Alok Chopra, die deze onterechte gewoonte betreurt: juist in de dooier zit een groot deel van de voordelen van het ei, en door de helft weg te gooien, mis je de echte voedingswaarde, schrijft hij op zijn Instagram-account.
Eigeel, een voedingsbron die je niet mag negeren
Eigeel staat al lang in een kwaad daglicht en wordt soms weggelaten uit een streven naar ‘beter eten’ of minder vet. Volgens cardioloog Alok Chopra is dat een dubbele vergissing. Deze gewoonte leidt niet alleen tot verspilling, maar zou ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
In een recente video waarschuwt de specialist: alleen het eiwit eten komt neer op het isoleren van een “ontstekingsbevorderend eiwit”, zonder het gunstige tegenwicht van de dooier. “Alleen wanneer het ei wordt gecombineerd met de dooier, wordt het een compleet voedingsmiddel”, benadrukt hij.
Wetenschappelijke gegevens ondersteunen deze bevinding. Zoals Houston Methodist Leading Medicine in de Verenigde Staten aangeeft, is eiwit weliswaar interessant vanwege zijn eiwitgehalte, maar arm aan vitamines, mineralen en antioxidanten.
Het bevat weliswaar geen vet of cholesterol, maar de totale voedingswaarde is daardoor wel minder. “Eiwit is een zeer magere eiwitbron en kan zeker een plaats hebben in het dieet van een persoon, maar het is niet superieur op het vlak van voedingswaarde aan een heel ei.”
“Je krijgt geen vet of cholesterol binnen met eiwit, maar het nadeel is dat je ook niet veel vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt en minder totale eiwitten. Daarom zouden mensen idealiter naast eiwit ook de dooier moeten eten.”
Moeten we echt bang zijn voor het cholesterol in eidooiers?
Eidooiers blijven wantrouwen wekken, vooral vanwege hun cholesterolgehalte. Toch wordt het verband tussen cholesterol in voeding en hartziekten steeds meer in twijfel getrokken.
Cardioloog Alok Chopra neemt een duidelijk standpunt in: “In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is cholesterol niet de oorzaak van hartziekten. Cholesterol zelf wordt ook verkeerd begrepen. Het is namelijk essentieel voor het behoud van decelstructuur, de productie van hormonen en de gezondheid van de hersenen en het immuunsysteem.”
“Je lichaam produceert 85% van zijn eigen cholesterol, onafhankelijk van je voeding. En tegelijkertijd heeft cholesterol ongeveer 16 belangrijke functies. Denk daar eens over na: als het lichaam het zelf aanmaakt, ongeacht wat je eet, hoe kan het dan slecht voor je zijn?”, vraagt hij.
Achter deze retorische vraag schuilt een duidelijke boodschap: het verwijderen van het eigeel uit een ei je hart niet beschermt.
Cholesterol speelt een centrale rol in het lichaam en het lichaam weet heel goed hoe het cholesterol moet aanmaken zonder enige toevoer van buitenaf. Wat de specialist vooral benadrukt, is het feit dat een volwaardig, voedzaam voedingsmiddel op basis van vooroordelen wordt veroordeeld.