In soja gemarineerde eidooiers: hoe maak je eenvoudig een trendy aperitiefhapje

Het ei is een van die voedingsmiddelen die veel mogelijkheden bieden in de keuken. Het bewijs hiervan is de veelzijdigheid en het grote aantal recepten en gerechten dat rond dit voedingsmiddel draait. Gekookte eieren, gebakken eieren, gepocheerde eieren, omeletten, wolkeneieren… de lijst is eindeloos. Ze kunnen worden verwerkt in hartige gerechten, worden gebruikt als hoofdingrediënt in soepen en crèmes, maar je kunt ook ‘spelen’ met de dooier om verschillende en romige bereidingen te maken.

Een van de recepten die de laatste jaren erg populair is op sociale media zijn gerijpte eidooiers. Dit in de keuken zeer gewaardeerde product kan op verschillende manieren worden gerijpt, maar de bekendste manier is met suiker en zout. De trend is echter om ze te rijpen met soja.

Het doel van het pekelen van eidooiers is om ze een nieuwe textuur en smaak te geven. Er vormt zich een buitenlaag die de vloeibare dooier binnenin vasthoudt en wanneer je het smeert, barst alle smaak open op het brood. Meng gewoon de drie basisingrediënten, soja, honing en tabasco, scheid de dooiers en dompel ze onder in het mengsel. De rusttijd in de koelkast is cruciaal, afhankelijk van de gewenste textuur: hoe langer, hoe meer smaak het mengsel opneemt.

Door dit proces krijgen we een eidooier met een andere textuur en vol van smaak, waardoor we het in tal van bereidingen kunnen gebruiken, hoewel het meest gebruikelijk is op toast als voorgerecht of aperitief. De kleur is iets donkerder dan die van rauwe eidooier en de smaak van eidooier gaat niet verloren door de intense smaak van soja en tabasco. Het is tijd om dit recept te proberen, dat niet veel moeite kost, alleen wat tijd, maar dat dit deel van het ei tot de ster van het moment maakt.

Recept voor in soja gemarineerde eidooiers

Ingrediënten

  • Eidooiers (zoveel als u wilt)
  • Soja om de eidooiers te bedekken
  • 1 eetlepel honing
  • Hete saus (tabasco)

Bereiding

  1. Meng de soja met de honing en de hete saus in een kom.
  2. Voeg de eidooiers toe en doop ze goed met een lepel.
  3. Dek ze af met plasticfolie en zet ze 6 tot 24 uur in de koelkast. Hoe langer ze staan, hoe meer ze gerijpen.

Hoe scheid je de eidooiers op de juiste manier?

  1. Met de hand. De dichtheid van de dooier is groter dan die van het eiwit, dus je kunt ze scheiden door het hele ei op je hand te leggen met je vingers iets uit elkaar. Zo glijdt het eiwit tussen je vingers door en blijft de dooier in je hand achter.
  2. Met behulp van de schaal. Breek het ei ongeveer doormidden en laat de dooier van de ene schaal naar de andere lopen.
  3. Met een plastic fles. Dit is een van de meest virale trucs op sociale media. Je hoeft alleen maar het ei in een kom te breken en de dooier met de lege plastic fles op te zuigen.