Minder smaak, meer giftige stoffen: het onderzoek van 60 Millions de consommateurs wijst met de vinger naar verschillende zeer populaire olijfolieën. Gelukkig zijn er drie producten die eruit springen.
Misleidende labels, torenhoge prijzen… en oliën die u beter kunt vermijden
Het kopen van een goede olijfolie wordt in 2025 een echte hoofdbreker. Tussen slogans als “100% natuurlijk” en soms misleidende vermeldingen als “extra vierge” gaan sommige flessen schuil die verontreinigingen bevatten.
MOAH: kankerverwekkende koolwaterstoffen
MOSH: stoffen die zich ophopen in het lichaam
Weekmakers (DEHP, ftalaten): hormoonontregelaars
Het tijdschrift 60 Millions de consommateurs heeft 22 merken geanalyseerd. Hieronder vindt u de top 3 van de beste oliën, maar ook die u beter kunt vermijden.
De top 3 van de beste olijfolie uit de supermarkt
1. Huile H de Leos – Fruité vert vierge extra
Score: 15,4/20 — Prijs: 59,20 €/l
Geen verontreinigingen aangetroffen, fruitige smaak van hoge kwaliteit. De heilige graal. 2. Puget – Vierge extra origine France
Score: 14,6/20 — Prijs: € 31,66/l
Goede samenstelling, geen MOAH, Nutri-Score B, evenwichtige smaak. 3. Costa d’Oro – Riserva Biologica bio
Score: 14/20 — Prijs: € 15,35/l
Biologisch, zonder MOAH, licht bittere smaak, perfect voor salades.
De zwarte lijst van olijfolie die u in 2025 moet vermijden
Achter geruststellende etiketten of aantrekkelijke labels gaan sommige olijfolieproducten schuil die echte gezondheidsbommen zijn. Het onderzoek van 60 Millions de consommateurs wijst met de vinger naar verschillende merken die in supermarkten worden verkocht en die chemische verontreinigingen, sensorische gebreken en gezondheidsrisico’s bevatten. Een van de meest zorgwekkende is de olie Eco +, een huismerk van Intermarché, die met een gehalte aan MOAH (kankerverwekkende koolwaterstoffen) vijf keer hoger dan de Europese limiet alle records breekt.
Carapelli Bio, dat toch als een gezonde keuze wordt gepresenteerd, bevat zowel reprotoxische weekmakers, MOSH als tekenen van oxidatie. Andere merken zoals Monini, Terra Delyssa en Carrefour Bio worden ook bekritiseerd vanwege hun hoge gehalte aan verontreinigende stoffen, hun gebrek aan versheid of hun veranderde smaak.
De oorzaak? Verouderde apparatuur, ongeschikte opslag of onduidelijke traceerbaarheid. Een reminder: biologisch betekent niet altijd onberispelijk.
Hoe kies je een goede olijfolie in 2025?
Pas op voor de prijs: sommige dure oliën zijn erg vervuild
Geef de voorkeur aan extra vierge, biologische oliën die door onafhankelijke tests zijn beoordeeld
Controleer de traceerbaarheid en vermijd vage vermeldingen (zoals “EU-oorsprong”)